Sanatatea coloanei vertebrale prin terapia bowen = Sanatatea intregului organism

Cand spunem sistem nervos ne referim la creier, dar si la nervii ce deservesc toate structurile si functiile organismului. Daca priviti imaginea de mai jos puteti vedea cum ies nervii din creier si din coloana vertebrala.

Nervii ies fie din creier, fie din maduva spinarii, ei fiind in esenta, extensii ale creierului. Nervii sunt structurile prin care creierul controleaza activitatea fiecarei celule, a fiecarui tesut si ce este si mai important, a fiecarui organ din corpul uman.

Cat timp creierul poate comunica cu organele putem vorbi de sanatate. Dar daca aceasta comunicare este perturbata de  o  disfunctie    creierului sau de o problema aparuta la nivelul coloanei vertebrale (axul osos central din care ies nervii), problema aparuta datorita unei alinieri deficitare a vertebrelor, pot aparea puncte de presiune asupra nervilor, ce pot perturba functionarea organelor. Iata o reprezentare a vertebrelor, nervilor, si organelor invervate de acestia.

Sa presupunem ca dintr-un motiv sau altul, coloana vertebrala iese din aliniamentul corect si vertebrele incep sa exercite presiune pe unul dintre acesti nervi. Ce credeti ca se intampla?

Exista un un studiu ce raspunde la aceasta intrebare, studiu realizat la Universitatea Colorado. Cercetatorii au plasat o foarte mica presiune pe unul dintre nervii spinali, cam 10mm coloana de mercur, cam cat ar fi presiunea exercitata de cea mai usoara atingere a unui deget resimtita pe o pleoapa. Ei au descoperit ca aceasta presiune de 10 mm coloana de mercur aplicata pe un nerv spinal, ar reduce numarul impulsurilor si activitatea electrica a acelui nerv cu 60%.

Hai sa spunem ca de exemplu, acel nerv ar merge catre inima, si ca ar fi supus unei usoare presiuni datorita unei tasari de vertebre toracale, ceea ce noua ni se poate parea o usoara jena aparuta la anumite miscari ale trunchiului, ar fi in realitate, o reducere cu 60% a cantitatii de informatie, energie si impuls electric, ce vine de la creier si merge la inima, sau invers. Este usor de inteles ca aceasta reducere a functionalitatii nervului ar avea drept corespondent o afectare a functionarii inimii, ceea ce se va resimti in timp in starea de sanatate a inimii si a intregului organism.

Asadar definitia notiunii de sanatate ar trebui sa fie legata strans de situatia in care fiecare organ, tesut si celula primesc impulsurile de la creier in proportie de 100%.

Sa revenim putin la coloana vertebrala de care vorbeam putin mai sus, spuneam ca al nostru creier comunica prin nervii spinali cu toate organele corpului. Nervii acestia sunt 33 de perechi, fiecare pereche mergand catre un organ pentru a-l inerva si pentru a-i controla functionarea.

Sa mai luam un exemplu, sa zicem ca una sau mai multe dintre vertebrele din regiunea cervicala, este deplasata in raport cu celelalte, ca rezultat nervii care ies prin gaurile descrise de cele 7 vertebre cervicale , sunt pensati. Vorbim despre nervii ce merg la musculatura fetei, capului, ochilor, sinusurilor, etc. Vertebrele ce nu mai sunt aliniate in curbura fiziologica naturala, unele fata de altele genereaza ceea ce numim subluxatii. Acestea creaza o blocare a semnalului ce vine de la creier, prin nervi catre cap, gat si organele aferente. Asta are ca rezultat dureri de cap, de spate, de gat, torticolis, tulburari de vaz si auz, tulburari ale echilibrului si simtului kinestetic. Pot sa apara alergii, crize de astm sau de tiroida, probleme cu sinusurile, din simplul motiv ca structurile nu mai sunt corect inervate si nu mai functioneaza optim.

Poate de aceea daca cineva a suferit un accident la nivelul gatului sau capului, a primit o lovitura, a cazut sau a fost supus unor socuri sau vibratii repetate, poate resimti din plin disfunctiile organelor si structurilor deservite  de nervii ce ies de la nivelul coloanei vertebrale cervicale.

Daca ne gandim la nervii care ies din coloana vertebrala toracala superioara, ne dam seama ca subluxatiile la acest nivel pot tulbura functionarea inimii si plamanilor. Simptomele posibile sunt: dificultati in respiratie, astm, palpitatii, aritmii, murumur cardiac si asa mai departe.

Pe masura ce coboram pe coloana intalnim nervii care ies din coloana toracala de mijloc si care inerveaza stomacul. De multe ori oamenii acuza arsuri, sau balonari, reflux gastro-esofagian, ulcere si alte probleme, doar pentru  ca au o subluxatie la acest nivel. O data eliminata subluxatie prin reasezarea vertebrelor in pozitie corecta prin diferite manipulari osteo-articulare, presiunea exercitata asupra nervului, dispare si functionarea aceastuia revine la normal in cel mai scurt timp. De aici si starea de bine de dupa o sedinta de terapie bowen pentru pozitionare si realiniere a coloanei, dar si posibila senzatie ca nu iti mai recunosti corpul, caci brusc organele interne primesc intregul flux de impulsuri asa cum nu au mai primit de multa vreme.

Daca mai coboram putin pe coloana, ajungem in regiunea ei lombara, de unde pleaca nervii spre colon, rinichi, vezica urinara, ovare, prostata, adica sistemul reproducator si cel excretor. O data eliberata presiunea de pe nervii de la acest nivel, multe din bolile acestor organe dispar fara urma, datorita pozitionarii corecte a discurilor si vertebrelor, prin actionarea directa asupra muschilor, ligamentelor, tendoanelor.

Fiind vorba despre legatura dintre vertebre, nervi si organe este momentul sa va relatam un experiement ce a fost facut la Universitatea din Pennsylvania de Dr. Henry Windsor. Acesta nu intelegea de ce chiropracticienii spuneau cu consecventa ca problemele cauzate de pensarea nervilor spinali pot sa afecteze functionarea optima a organelor interne.

Medicul a studiat cadavre si a aflat prin disectie care a fost cauza mortii respectivelor persoane. Apoi a analizat celuele si tesuturile bolnave din fiecare corp pentru a avea dovada obiectiva a cauzei mortii. Sa spunem de exemplu ca persoana studiata murise din cauza unei boli de ficat. Dr. Windor a urmarit nervii ce inerveaza ficatul pana la locul emergentei lor din coloana vertebrala si a facut asta pe mii de cazuri. Asa a descoperit ca persoanele care mureau de boli de ficat, rinichi, inima, stomac, splina, plamani in procent de 97% aveau probleme grave de coloana la locul de unde ieseau nervii corespondenti acestor organe, din coloana vertebrala. La aproape 100% din cazuri existau subluxatii la nivelul de la care porneau nervii spre organele interne respective.

Iata un motiv fantastic pentru a interveni pentru a preveni si corecta orice mica subluxatie a coloanei, indiferent la ce varsta apare. Pentru ca redresarea spatelui si eliminarea durerii de la acest nivel este doar o mica, o foarte mica parte din beneficiile pe care le poate avea o terapie bowen corect aplicata. Pastrand in cea mai buna stare de functionare sistemul nervos, putem redresa intregul organism si putem intari pana si sistemul imunitar si pe cel endocrin.

Terapia bowen aplicata corect pe vertebre si pe oasele coxale este in masura sa restabilieasca starea de sanatate si de functionare optima a intregului organism.

Preluare si prelucrare de pe:  http://fundatiavaruna.ro/2010/07/sanatatea-coloanei-vertebrale/

articol de:  Kinetoterapeut Costel Stan

Webliografie:

http://www.korenpublications.com/images/products/00000102.pdf

http://danmurphydc.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/04/Article_48-03.Winsor.pdf

http://www.deltafamilychirohealthcntr.net/thewindsorautopsies.php

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s