Hernia de disc si Sciatica

Hernia de disc

Exista un numar insemnat de suferinzi – si hernia de disc ajunge sa dea dureri cumplite – care risca, lasând lucrurile sa evolueze, una dintre cele mai grave situatii: paralizia. Iar daca interventia chirurgicala se practica in mod frecvent, totusi ea poate fi evitata, prin alte masuri profilactice si tratamente.

Durerile lombare cauzate de hernia de disc afecteaza in special adultii tineri. Aceasta, deoarece pâna sa se invoce probleme de uzura, se face referire la consecintele unor repetate utilizari si posturi gresite ale spatelui. Tinem in brate un copil, urcam intr-o masina, ridicam o greutate – asemenea miscari solicita zilnic o flexibilitate aparte a coloanei vertebrale, flexibilitate posibila datorita discurilor „de amortizare”, dintre vertebre.

Când coloana e prea solicitata si paralelismul natural dintre aceste segmente ale ei nu se mai respecta, discul se comprima si apar lombalgiile cronice. La efortul violent, acesta risca chiar sa se fisureze si sa piarda o parte din continut: astfel apare hernia de disc. Cum excrescenta se produce frecvent in fata radacinii nervului sciatic, acesta se irita si afecteaza piciorul: este vorba despre sciatica.

Primii pasi in tratament

Când apare durerea de spate puternica, victima nu trebuie sa se trateze singura. Examenul clinic stabileste daca este o lombalgie sau sciatica, dar hernia de disc apare sigur fie si numai daca o presiune abdominala (la tuse, la stranut etc.) genereaza dureri mari. Boala este considerata „simpla”, intrucât nu afecteaza radacinile nervilor. Prima etapa de tratament se face cu antalgice de tipul antiinflamatoarelor si al codeinei.

Inainte, bolnavul era tintuit la pat timp de o luna, dar astazi medicii recomanda reluarea progresiva a mersului, dupa trei zile, intrucât miscarea ajuta  la refacerea discurilor intervertebrale si diminueaza deteriorarea muschilor prin inactivitate. Conditia este sa se poarte incaltaminte fara toc, aplecarile sa fie usoare si sa nu se care greutati. Avantajul major este ca revenirea se realizeaza mai rapid si stomacul sufera mai putine agresiuni din partea medicamentelor.

Sciatica

Daca apare si durere de-a lungul piciorului, inseamna ca o radacina nervoasa este comprimata si atunci vorbim despre sciatica. Tratamentul include de la antiinflamatoare la antalgice, uneori chiar si morfina. In formele severe, se fac infiltratii cu corticoizi. Imediat ce durerea scade, pacientul trebuie sa inceapa sa se miste. De asemenea, e de preferat sa se scada in greutate, mai ales daca excedentul se situeaza in zona abdomenului. In anumite cazuri, medicii prescriu si medicamente care actioneaza asupra centrilor nervosi, cum sunt antidepresivele si antiepilepticele.

Terapia Bowen este foarte eficienta in astfel de probleme. Din experienta mea toti pacientii cu aceste diagnostice au raspuns pozitiv si operatia nu a mai fost necesara.

Lasă un comentariu