Din secretele fasciei musculare

Un pionier important in cercetarea naturii tesutului conjunctiv este Dr.Mae Wan Ho. Om de stiinta ce activeaza la Londra, ea a fost un oponent militant al hranei modificate genetic. Cartea ei ‘The rainbow and the worm” si lucrarile sale stiintifice sunt disponibile pe site-ul http://www.i-sis.org.uk

Am rezumat principalele idei ale lucrarii sale in cele ce urmeaza. Un extras dintr-o lucrare asupra proprietatilor tesutului conjunctiv este publicat in anexe, cu permisiunea sa.

Impulsuri

Impulsurile sunt create in fibrele de colagen, supuse fiind unei presiuni foarte usoare. Cercetari efectuate in SUA au aratat ca intinderea fibrelor de colagen prin aplicarea unei presiuni delicate creaza o mica incarcatura electrica, ce are proprietati curative puternice.

S-a demonstrat ca intinderea in directii opuse, asa cum se practica in Bowen, creaza o un curent piezoelectric mai puternic decat simpla apasare (cum se utilizeaza in Rofling) sau trecerea de-a lungul fibrelor (cum se practica in masaj). Faptul ca impulsurile pot fi afectate de caldura, ne indica un posibil motiv pentru care le recomandam pacientilor sa nu se expuna temperaturilor extrem de scazute sau ridicate, dupa o sedinta de tratament.

Conductibilitate

Conductibilitatea colagenului creste mult odata cu gradul de hidratare. Cu alte cuvinte, impulsurile pe care le generam in timpul unui tratament, vor calatori mult mai eficient daca fascia este hidratata. Acesta este probabil motivul pentru care unele persoane raspund mai bine la tratament decat altii – copiii, animalele si cei care practica yoga au un sistem mult mai hidratat si mai fluid.

Amplificare

Impulsurile generate de miscarile Bowen vor fi amplifiate prin actiunea proteinelor in cristalele lichide. Mae Wan descrie fascia ca lichidul cristalin in natura, cu alte cuvinte, extrem de receptiva la incarcatura electrica si capabila sa transmita impulsurile electrice foarte repede (mult mai repede decat sistemul nervos central). In plus, fascia raspunde ca un sistem unitar coerent – similar poate unui ecran cu cristale lichide folosit in televiziune. Altfel spus, fascia va raspunde ca un intreg la o miscare Bowen, nu doar local si va raspunde in mare parte directional, in functie de felul in care impulsurile o traverseaza. Traseele impulsurilor sunt determinate de orientarea fibrelor de colagen, iar aceasta din urma este determinata de folosinta.

Efectul directional al miscarilor Bowen nu trebuie supra-estimat, dar in aceeasi masura este importanta intelegerea efectului unei miscari Bowen asupra intregii matrice extra-celulare, care nu este neaparat directional ci global, afectand chiar si campul energetic din proximitatea corpului. Schimbarile celulare pe care le genereaza Bowen in organism sunt masurabile atat la microscopul conventional cat si prin mai subtilele masuratori energetice.

Modificari celulare

Modificari fiziologice apar in celule ca raspuns la impulsurile create prin fibrele de colagen.

Memoria tesuturilor

Cristalele lichide detin „memorie”, care are capacitatea de a inregistra noi experiente. Cu alte cuvinte, retine tipare de experienta dar este si foarte receptiva la schimbarile initiate de impulsurile electrice directionale. James Oschman denumeste acest fenomen „memorie somatica” si citeaza din cercetarile lui Stuart Hameroff, care descrie cum micro-tuburile tesutului conjunctiv detin, deasemenea, memorie. Cand sunt supusi la presiune, asa cum se intampla intr-o miscare Bowen, acestia radiaza un camp care elibereaza tiparele de memorie ale tesutului, ce se pot transforma uneori in amintiri constiente ale pacientului, sau chiar ale terapeutului.

Medicamente

Conductibilitatea de-a lungul fibrelor de colagen este afectata major de unele substante, cum ar fi, de exemplu, anestezicele. Multi terapeuti Bowen au observat ca este mult mai greu sa obti rezultate daca unui pacient i s-a administrat o injectie cu cortizon, de exemplu, sau ia medicamente pentru relaxare musculara.

Cortizonul are, in mod particular, un efect devastator asupra fasciei si tinde sa creeze zone de densitate marita si fluiditate scazuta in sistem. Unii terapeuti au observat ca folosirea cortizonului homeopat este utila in combaterea efectelor acestui medicament.

Trasee

Impulsurile calatoresc de aproape 100 de ori mai intens de-a lungul orientarii fibrelor de colagen decat in alte directii. Dat fiind ca aceste fibre sunt orientate conform directilor de lucru si stresului structural, este usor sa prevedem unde se vor deplasa aceste impulsuri in organism.

De exemplu, o miscare peste tendonul vastus lateralis („hit the lat”) se va deplasa in sus pe banda ilio-tibiala, peste fascia gluteala si in sus, prin muschii erectori spinali, pana la occipital. Daca nu exista congestii, cicatrici, lipsa de fluiditate si deshidratare in fascii, atunci impulsurile vor fi amplificate pe masura ce se deplaseaza.

Daca privim tiparele fasciei in corp, asa cum sunt descrise de Ida Rolf si Thomas Myers, se pot observa clar traecte si straturi, care vor determina cum si unde se deplaseaza impulsurile generate de noi.

Fascia este formata din straturi care se deplaseaza unul peste celalalt. Aceasta inseamna ca impulsurile (cum ar fi miscarile Bowen) create in zone unde fasciile se suprapun, vor afecta toate aceste straturi. Altfel, s-ar deplasa doar de-a lungul unui strat.

In Bowen efectuam cateodata miscari unde se gaseste o suprapunere de straturi de fascii. Aceste miscari au potential de a fi foarte puternice, deoarece afecteaza mai multe straturi simultan.

De exemplu, miscarile 3&4 de la procedura pentru gat; nu numai ca aceste miscari se executa peste doi ganglioni limfatici importanti (ganglionii sub-occipitali), dar afecteaza deasemenea trei muschi si straturi de fascie simultan.

Miscarile 1&2 de la BRM1 sunt deasemenea interesante, din acest punct de vedere, pentru ca afecteaza nu numai fascia ilio-lombara, care are fibre relativ difuze, dar si fascia erectorilor spinali, care are o orientare clara de sus in jos.

Exista o continuitate stransa a fasciei in intregul corp si exista diferentieri clare intre fata si spate. Luati in consideratie, de exemplu, miscarile delicate pe care le efectuam pe ambele parti ale traheei, in procedura pentru tractul respirator superior. Aceste miscari delicate pot parea insignifiante, dar in realitate acestea genereaza impulsuri ce calatoresc in jos pe fascia pre-traheala, continua pe pericard, ce inconjoara inima, se deplaseaza in jos prin ligamentul falciform la ombilic si prin linia alba la pubis.

Acest traseu va avea loc daca nu am introdus „stoperi” prin procedurile anterioare. Miscarile procedurii respiratorii executate anterior diafragmei, pot actiona ca stoperi si pot inhiba deplasarea impulsurilor prin fascia frontala la acest nivel. Acest aspect poate fi foarte util daca dorim sa mentinem efectul miscarilor deasuprea sau sub nivelul diafragmei.

Folosim acest principiu cand executam procedura toracica pentru a ne adresa scoliozei. Il putem utiliza si cand ne adresam cavitatii abdominale daca, de exemplu, vrem sa incurajam fatul sa se pozitioneze corect. Executand aceste miscari ale procedurii respiratorii inainte, vom putea mentine impulsurile generate de procedura pentru pelvis, al caror efect se va amplifica cu mult, in acea zona.

Este semnificativ ca in Bowen executam separat miscari asupra fasciei frontale si dorsale, existand o delimitare clara a acestora, probabil avand originea in mostenirea noastra amfibiana. Avem inca elemente amfibiene in structura noastra, reminescente ale acestor stramosi ai nostri. De exemplu, osul hioid este o reminiscenta a unei fascii primitive.

In termeni evolutionisti, avem in comun cu amfibienii separarea viscero – craniana (fata, gura, plamanii si intestinele) si neuro – craniana (creierul, maduva spinarii si vertebrele). Fascia este, deaceea, structurata intr-o maniera asemanatoare, printr-o delimitare clara intre partea posterioara si cea anterioara a corpului. La fel, in stadiu embrionar, fascia ce inconjoara organele se dezvolta dintr-o alta zona a mesodermului decat benzile structurale de fascie.

Fasciile anterioare si dorsale la oameni au functii si dinamica diferite, in concordanta cu evolutia noastra nu numai de la nivelul amfibienilor, ci si ca specimene cu patru picioare.

Fascia posterioara (identificata ca linie dorsala superficiala, de catre Thomas Myers) are ca functie de baza mentinerea corpului in pozitie dreapta – asemanator cu sistemul de catarge al unei nave.  Fara aceasta, am cadea in fata. Imaginati-va fascia posterioara la un animal cu patru picioare care incepe sa mearga pe doua picioare si veti intelege nivelul de tensiune implicat.

La animale, fascia frontala sustine toate organele abdominale, care se gasesc sub coloana vertebrala. La gat, fibre de fascie coboara de la baza craniului, in special de la osul sfenoid. La oameni, se petrece o dinamica asemanatoare, cu exceptia faptului ca in pozitie bipeda, fascia este orientata vertical. Daca observam orientarea fibrelor de colagen ale fasciei anterioare, vom realiza diferenta fata de cea posterioara, deoarece factorii de stres la care sunt supuse sunt foarte diferiti. Din nou, ne putem raporta la catargele unei nave.

Se explica deasemenea si efectul „punctelor de activare” din metoda noastra, care inhiba deplasarea impulsurilor de-a lungul acestor linii ale fasciei, mentinand si amplificand aceste impulsuri in anumite zone ale corpului.

Lucrand cu cicatrici

Deoarece cicatricile pot cauza restrictii in tesuturi (nu numai din punct de vedere structural, ci si al comunicatiei), este uneori foarte eficient sa lucram direct asupra acestora. Cicatricile raspund foarte bine la Bowen.

Exista mai multe metode de a ne adresa cicatricilor. La cele recente, este mai indicat sa se lucreze in jurul zonei, mai degraba decat direct pe cicatrice, cu exceptia aplicarii metodei surogat. In abordarea cicatricilor vechi, se pot efectua miscari delicate direct asupra lor. Tom Bowen obisnuia sa lucreze in acest fel, aplicand miscari la fiecare capat al cicatricei si uneori si peste partea din mijloc (…)

Cercetarile au aratat ca fibrele de colagen se vor re-orienta ca raspuns la incarcaturile directionale generate de acest tip de miscari. Acesta este motivul pentru care cicatricile raspund atat de bine la terapia Bowen si devin frecvent mult mai putin vizibile, dupa tratament. Unii terapeuti au constatat, deasemenea, ca folosirea unor remedii homeopate poate ajuta la reducerea cicatricilor.

Dan Amato, instructor superior Bowen din SUA, a afirmat ca relaxarea generata de o miscare Bowen creaza un tip de unda in corp, numita soliton, cel mai cunoscut exemplu fiind un tsunami.

Undele soliton au proprietati interesante, prin aceea ca pot transporta cantitati uriase de energie prin apa, pe distante foarte lungi, fara pierderi. Si mai interesant, nu au nevoie de impulsuri prea puternice pentru a se forma. Valurile tsunami care au devastat atat de multe zone in Oceanul Indian, in aceea zi fatidica „Boxing day”, a fost defapt declansat de coliziunea a doua placi tectonice, cu viteza cu care ne cresc unghiile. Cu alte cuvinte, nu este necesara o miscare Bowen puternica pentru a declansa un raspuns in organism. Ceeace este necesar este o presiune careia corpul sa nu i se opuna, pentru ca ulterior sa nu inhibe raspunsul.

Efectul tratamentului Bowen asupra elementelor fluide din corpul nostru este extrem de semnificativ.  In definitiv, suntem 75% compusi din fluide. Loren Eiseley, poeta americana ale carei lucrari au fost atat de iubite de primii practicanti ai osteopatiei craniene, descria oamenii ca fiind rezervoare umblatoare de apa de mare – observatie deloc nestiintifica. In 1946 scria:

„Nu degeaba compozitia sangelui mamiferelor a dus la descrierea noastra ca rezervoare umblatoare de apa de mare. Nu degeaba analiza marele medic francez Bernard „stabilitatea mediului interior in conditii de viata libera”. Masele de celule scufundate ale oceanului primordial traiau intr-o solutie nutritiva. Sarea, soarele si umezeala erau accesibile fara prea mare efort mecanic. A fost abordarea  cea care a schimbat aceasta matrice, abordarea celulelor care au incorporat in sine marea, pentru a elabora in interiorul lor un sistem in miniatura, copie al marii a tot cuprinzatoare din care s-au nascut. A fost abordarea care a facut ca magnifica si rezistenta viata – oarba si persistenta printre pietre si indiferenta intregului univers neanimat – sa continue sa indure si sa se perpetueze.”

Loren Eisely, The immense Jiuney, Vintage Books USA 1946

In cartea sa Job’s Body, Deane Juhan descrie cat de usor este pentru natura fluida a tesuturilor noastre, in special a celor numite „ground substance”, sa devina intepenite (le numeste fixotropice), ca raspuns la accidente, cazaturi si operatii. Este la fel de grav ca atunci cand fluidele ingheata sau devin cristaline, in natura si isi pierd abilitatea de raspuns si maleabilitatea.

Miscarile Bowen par sa „dezghete” zonele tisulare care au inghetat – Tom Bowen descria procesul ca eliberand blocajele energetice – probabil ca rezultat al puternicului efect energetic descris de Dan Amato.

sursa:  Traducere din cartea „The Bowen Technique – the inside story” de John Wilks

2 gânduri despre „Din secretele fasciei musculare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s