Despre legatura dintre meridianele energetice din acupunctura si fasciile musculare din organism !

Studiul fasciei musculare a evoluat destul de singuratic in cadrul anatomiei noastre de tip vestic. Relatia stransa dintre meridian ca traseu energetic si fascia musculara este inevitabila mai ales in urma cercetarilor moderne asupra acupuncturii si efectelor ei.

Teoria de baza a acestor studii este una simpla: orice altceva fac muschii luati individual, influenteaza  reteaua de fascii din corp. Aceste fascii si linii urmeaza urzeala “tesaturii” tesuturilor care raspund de conectivititate, formand adevarate trasee asemanatoare unor meridiane in corp.

Stabilitate, tensiune, fixare, elasticitate si  mai ales compensare posturala sunt toate distribuite prin aceste linii fasciale.

In aceste studii s-a plecat de la analiza standard care ar putea fi definita drept “teoria izolata asupra muschilor”. Aproape fiecare text prezinta functia muschilor izoland un muschi de schelet, separat de conexiunile lui de sus si de jos, curatat de conexiunile lui neurologice si vasculare si despartit de structurile adiacente din zona in care se afla. Aceasta omniprezenta prezentare defineste muschiul doar prin ce se petrece la punctele de insertie proximal si distal. Teoria mult acceptata este ca muschii sunt atasati de la os la os si ca singura lor functie este sa apropie cele doua extremitati laolalta sau sa reziste unor eforturi de a le indeparta. Foarte ocazional rolul fasciei musculare asupra vecinilor este detaliat. Conexiunile longitudinale dintre muschi si fascie sau functionarea lor nu este luat in discutie.

Aceasta prezentare care este omniprezent intalnita in anatomie la ora actuala la nivel mondial  (impreuna cu convingerea naiva si limitativa precum complexitatea miscarii si stabilitatii corpului uman poate fi derivata insumand actiunea acestor muschi individuali) lasa generatia actuala de terapeuti putin in ceata si nu le permite sa gandeasca in alt mod.

Aceasta modalitate de a vedea si defini muschii, este un simplu act de disectie, muschii individuali fiind separati de fasciile inconjuratoare. Aceasta nu inseamna insa ca este si modul prin care corpul nostru “gandeste miscarea” sau este biologic asamblat.

Odata ce aceste pattern-uri ale fasciilor musculare sunt recunoscute ele pot fi cu usurinta aplicate in tratamente terapeutice. Modalitatea comuna de a defini actiunea musculara este de a izola muschiul de schelet si a determina ce se petrece daca cele doua extremitati sunt apropiate. Este un exercitiu foarte util, dar cu greu definitoriu, pentru ca nu tine cont de efectul pe care muschiul il are asupra vecinilor sai prin strangerea fasciilor si prin presiunea asupra lor.

Este interesant de stiut că pielea si, între altele, „pielea muşchilor”, adică ceea ce numim „fascie”, „memorează” toate experientele şi emoţiile noastre. Fenomenul despre care vorbim ne permite să înţelegem de ce atingerea terapeutica, bowenterapia au rezultate surprinzătoare, în mod deosebit in toate manifestările de ordin psihosomatic.

Desi este mai rar intalnita in articolele despre medicina, fascia este un tesut foarte important, situat imediat sub piele, albinos la culoare, subtire, foarte dur si elastic. Acesta infasoara intregul corp, pe sub piele. Il putem regasi in jurul muschilor si al organelor. Atunci cand incetezi sa ai grija de muschi si tendoane, fascia este urmatorul element pe lista cu probleme. In primul rind incepe sa adune grasime, datorita dietei precare si a lipsei de miscare. Cand fascia se degradeaza, energia vitala Chi este impiedicata sa mai circule si este bine cunoscut faptul ca energia circula prin corp prin cele 12 meridiane, conform cu medicina chinezeasca, iar cele 12 meridiane trec in special prin fascia, care este un tesut conductor electric.

Mai exista un tip de fascia cunoscut drept fascia diafragmelor (desi diafragma pulmonara este cea mai cunoscuta, mai exista inca doua diafragme: cea gastro-intestinala si cea uro-genitala). Aceste diafragme tin organele la locul lor. Avem impresia ca organele noastre sunt impachetate bine si nu pot cadea de la locul lor dar acest lucru se intampla uneori (colonul de exemplu), daca diafragmele sunt compromise. De aceea e bine sa mentinem si aceasta fascia in forma fizica buna, prin intermediul miscarii si bowenterapiei care duc la exersarea partilor interne ale corpului, prevenind astfel problemele sistemului imunitar.

Ce este de fapt fascia?

Fascia este un tesut conectiv puternic caruia ii sunt atribuite un numar de functii, incluzand acoperirea si izolarea muschilor corpului, furnizand suport structural si protectie. Fascia este produsa de mezenchim, un tesut conectiv care se dezvolta in embrion inainte ca sa se diferentieze in numeroasele structuri ale corpului. Mezenchimul formeaza de asemeni fundatia oaselor, cartilagiile si importante componente ale sistemelor circulator si limfatic. Fascia este o importanta parte a corpului, are trei straturi, incepand de la fascia superficiala imediat de sub piele si sfarsind cu fascia de profunzime.
Fascia este subtire, dar foarte fibroasa si puternica. Oricine care a indepartat pielea de pe un piept de pui sau a transat o bucata de carne a putut vedea cum arata fascia, acele “felii” subtiri de tesut dintre piele si muschi. Fascia se formeaza direct sub piele si serveste ca un strat puternic de tesut conectiv intre piele si muschii de dedesubt.
Stratul de suprafata de fascii este fascia superficiala, care poate fi amestecata uneori cu diferite cantitati de grasime, depinzand de locul din corp unde se afla. Craniul si mainile prezinta un numar crescut de fascii superficiale care conecteaza pielea de tesuturile si oasele de sub ea. Pe scalp fascia superficiala este puternica dar flexibila, tinand pielea ferm ancorata in timp ce permite miscarea libera.
Sub fascia superficiala se afla fascia profunda, un strat mult mai dens si puternic de fascii. Fascia superficiala acopera muschii in tesut conectiv complex care ajuta sa tina muschii izolati si protejati. Ocazional aceasta fascia poate crea noduri puternice sau are rol de adeziune, care pot crea ca niste puncte declansatoare de durere. O varietate de tratamente incluzand detensionarea myofasciala, bowenterapia si intinderi sunt utilizate pentru a remedia aceasta problema. Daca un pacient este diagnosticat ca avand sindrom myofascial dureros este util sa stim ca in termeni myofasciali inseamna “fascia prinsa de muschi”, si aceste conditii nu implica neaparat fascia superficiala sau profunda.

Meridianul Vezica Urinara

Linia superficiala din spate (SBL) arata o semnificativa suprapunere cu traseele energetice ale meridianului Vezica Urinara.

Merdianul Vezica Urinara este un meridian Yang. Conecteaza 67 puncte. Reprezinta intreaga zona pelviana incluzand prostata, uterul, testiculele si ovarele si implicit raspunde si de suxualitate. Forta vitala sau Qi se dezvolta in cantitati mari in meridianul vezica urinara.Psihologic – rezistenta la schimbare, atitudine negativa de baza.

Simptome pentru meridianul vezica urinara:
Daca studiem acest meridian devine clar ca infectiile la cap, sinusuri si ochi pot duce la perturbari in meridianul vezica urinara si invers. Afectiunile ochilor si cistitele cronice pot fi tratate actionanad asupra acestui meridian, ele denota un deficit energetic pe acest traseu. La fel se aplica si pentru coloana, lumbago si sciatica si durerile de cap.

Conform medicinii traditionale chineze(TCM) o stransa conexiune exista intre meridianul vezica urinara si meridianul rinichi. De aceea meridianul vezic aurinara are o relatie speciala cu zona pelviana incluzand organele sexuale. Perturbari in functionarea prostatei, uterului, ovarelor si trompelor uterine pot afecta ambele meridiane si invers proasta circulatie pe acest emeridiane influenteaza aceste organe.

Posibile simptome de boala:

– probleme ale ochilor
– probleme la coloana
– probleme ale urechilor
– lumbago si sciatica
– dureri de cap
– disfunctii ale organelor sexuale
– sinuzite
– cistite cronice
– hemoroizi

Un blocaj energetic pe meridianul vezica urinara poate indica:
– pe partea stanga: “Imi urasc partenerul”
– pe partea dreapta: “Imi urasc ocupatia”

Meridianul vezica urinara este meridianul pacii si armoniei.

Emotii negative:                              Emotii pozitive:

 • Neliniste                                Sunt impacat
 • Nerabdare                             Sunt echilibrat
 • Frustrare                               Toate diferentele si conflictele din mine sunt eliminate
 • nu imi gasesc echilibrul    Mi-am gasit echilibrul

Vezica Biliara

Continuitatile de la fasciile musculare ce formeaza Linia Laterala au o suprapunere foarte buna cu meridianul Vezica Biliara.

Stomac

Meridianul Stomac este un meridian YANG.

Traseul Liniei Superficiale Anterioara (SFL) poate fi asimilat cu Meridianul Stomac.

Linia Superficiala Anterioara conecteaza intreaga suprafata anterioara a corpului de la varful picioarelor pana la partile laterale ale craniului din 2 segmente: de la calcaie la pelvis si de la pelvis la cap – cand soldurile sunt in extensie (in pozitie verticala de ex) functioneaza ca o singura si continua fascie musculara.

Stomacul reprezinta productia de sucuri digestive (aciditatea stomacala). Energia in surplus in acest meridian se reflecta in prea mult acid.

Simptome: in principal Stomacul indica productia de acid si enzime. In plus este corelat si cu dintii si problemele de imunitate. Adeseori o conexiune se poate stabili intre focarele infectioase din cap si o hipo-functionare la nivelul meridianului Stomac. De asemeni este corelat cu nasul si urechile, dintii de pe partea de sus. Reprezinta productia de sucuri digestive iar o energie in surplus reflecta o aciditate marita.

Psihologic:

 meridianul multumirii si al calmului

– plictiseala si nemultumire

Emotii negative:

– dezgust
-dezamagire
-amaraciune
-lacomie
-goliciune interioara
-privare
-migrene
-foame

Sugestii pozitive: Sunt multumit, Sunt calm.

Pericard

Linia anterioara a bratelor se suprapune peste traseul energetic al Meridianului Pericard.

Meridianul Pericard este un meridian Yin.

Este asociat cu vasele de sange (artere), cu distributia de oxigen in corp si raspunde de presiunea emotionala si stres (acceptarea sau respingerea celorlalti).

Simptome: meridianul Pericard reactioneaza la alimentarea cu oxigen si metabolism si de aceea este o oglinda a muschiului inimii.

Posibile simptome de boala:

– probleme la inima
– neliniste, frica anxietate
– laringite
– probleme de concentrare
– astenie
– nevralgii ale umerilor si bratelor
– dureri epigastrice
– dureri la maseaua de minte superioara
– insomnie

Meridianul Pericard este cel mai performant sistem de control intern pentru relatii si tot ce se petrece in corp, minte si spirit.

Problemele psihologice, cauzate de dureri constante si frica determina o hipo-functionare in meridianul Pericard pe partea dreapta.

Meridianul Rinichi

Rinichii sunt responsabili de excreţie, dar în plus guvernează de asemeni muşchii (incluzând crampele musculare) ca şi ţesuturile conective. Psihologic influenţeaza dorinţa şi încăpăţânarea.
Este un meridian Yin, uneşte 27 puncte si are un efect definitoriu aspura suprarenalelor si sistemului circulator. Punctul de plecare pentru meridianul rinichi  este localizat in centrul tălpilor.

Simptome
Deficienţa energetică pe meridinaul rinichi este deseori cauzată de inflamaţii mai vechi datorate lichidelor insuficiente sau încălzirii prea puternice a corpului in activitaţile fizice. Hiperfuncţionarea pe acest meridian duce la crampe si pietre la rinichi. Boli ale coloanei sunt deseori tratate în pereche meridianul rinichi – meridianul vezică. Rinichii controleză oasele întregului corp şi dezvoltarea măduvei osoase.

Prin măduva osoasă meridinaul rinichi este conectat la creier. Funcţionarea creierului este în strânsă legătură cu acest meridian. Influenţează de asemeni concentraţiile de fluide ne curgătoare din corp, cum ar fi apa din celule si lichidele sinoviale din încheieturi. De aceea se poate stabili o conexiune cu reumatismul si bolile.

Rinichii controlează sistemul reproductiv la femei şi bărbaţi. Perturbări ale prostatei, ovare, uter sau trompe uterine se pot datora deficienţei pe meridianul Vezică si Rinichi.

O plombă dentară cu amalgam de mercur poate cauza perturbări în umeri şi gât, în articulaţii, coloană şi sistemul urogenital. Pacienţii, ale căror organisme nu sunt capabile să elimine mercurul, stochează toxina in sistemul nrvos central (Triplu Încălzitor), în rinichi si piele (limfă).

Conform meidcinei chineze urechile sunt poarta de intrare pentru rinichi. Problemele cronice la urechi sunt corelate cu perturbări ale rinichilor. Problemele acute la urechi de obicei sunt corelate cu perturbări pe merdianul ficat si vezică biliară.

Cei care au picioarele reci pe perioade mari de timp – în special copiii – vor avea drept rezultat o slăbire a funcţiei rinichilor şi adeseori vor purta ochelari de timpuriu.

Acuitatea vizuală este direct corelată cu funcţia rinichilor. Mulţi oameni care poartă ochelari de la o vârsta fragedă au o vechime deja cu slăbirea acestui meridian, care nu a fost tratată imediat la vremea respectivă si de aceea incomplet vindecată.
Frica poate cauza slabirea energetică in meridianul rinichi şi invers, o perturbare in rinichi poate cauza senzaţii de frică.

Posibile simptome de boală

– procese inflamatorii din trecut
– probleme in partea inferioară a coloanei
– oase fragede
-perturbări ale măduvei osoase
– pierderi de memorie
– reumatism
– ochii, vedere proastă
– prostată
– difuncţii ale uterului
– infecţii cronice ale urechilor
– pietre la rinichi
– frică
– neatenţie

Meridianul Rinichi este meridianul increderii in propria sexualitate.
Emoţii negative:                            Emoţii pozitive:
Indecizie sexuală                  mă simt in siguranţa dpdv sexual

forţele mele sexuale sunt echilibrate.

Meridianul Plaman

Linia profunda a bratelor se suprapune cu Meridianul Plaman

Meridianul Plaman este unul Yin.

Reprezinta bronhiile, sistemul imunitar (protectia la infectii), alergiile si pielea. Psihologic raspunde de problemele de comunicare.

Simptome

Guverneaza continutul in oxigen al corpului, este asociat cu pielea si reactioneaza in cazul in care intoxicatii cu metale grele sunt prezente. Controleaza partea exterioara a corpului si toate meridianele Yin. Reactioneaza mai puternic la influente exterioare perturbatoare (cum ar fi vantul). Proasta functionare a meridianului este corelata de obicei cu deficienta de energie Yin.
Meridianul Plaman este intr-o stransa relationare cu inima si sistemul circulator. Meridianul Plaman si Intestin Gros formeaza o pereche traditionala Yin – Yang.

O perturbare in torace (plamani) poate cauza o perturbare in abdomen(stomac, ficat, vezica biliara, pancreas) si in zona pelviana (Intestine, rinichi, prostata) si vice versa.

Posibile simptome care arata probleme pe meridianul Plaman:

 1. alergii
 2. deficiente de oxigen
 3. intoxicatii cu metale grele
 4. probleme abdomniale (stomac, ficat, etc)
 5. probleme in zona pelviana (intestine, rinichi)
 6. piele
 7. alergii ale pielii

Meridianul Plaman guverneaza respiratia si pielea. Oamenii cu prea multe griji si suparari adesea au o deficienta energetica in meridianul Plaman.
Cele mai multe alergii ale pielii au drept cauza functionarea defectuoasa la nivelul meridianului Plaman si Ficat. De asemeni in cazurile in care in amalgamurile folosite in stomatologie este un exces de mercur, meridianul Plaman raspunde cu un deficit energetic.

Hipofunctionarea meridianului Plaman e corelata de asemeni cu durerile din incheieturi, umeri si coate, precum si spate si torace.

Meridianul Plaman este meridianul umilintei.

Emotii negative:

 • dispret
 • indignare
 • aroganta
 • intoleranta

Afirmatii pozitive pentru meridianul Plaman:

 • sunt umil
 • snut tolerant
 • sunt modest

Intestin subtire

Linia posterioara profunda a bratelor si meridianul Intestin Subtire.

Meridianul Intestin Subtire este Yin.

Meridianul nu guverneaza doar mucoasa intestinului subtire, ci si membranele mucoase ale nasului si gatului. Este zona de impact in cazurile de alergiile alimentare. Psihologic meridianul Intestin Subtire este corelat cu digestia tensiunilor emotionale si mentale.

Localizare: conecteaza 19 puncte de-a lungul traseului. Contine in el “puterea transformarii” – prelucrarea alimentelor si transformarea lor in energie. Are importante efecte asupra mucoaselor si este in special important in afectiunile care au un puternic substrat nervos, cum ar fi reumatismul, durerile de dinti si dureri abdominale.

Meridianul Intestin Subtire porneste de la varful exterior al degetului mic, de-a lungul bratului pe exterior pana la omoplat, apoi in zig zag pe gat, obraz si se termina la ureche.

Simptome: meridinaul intestin subtire reprezinta mucoasele mebranelor si in particular flora bacteriana. Este in stransa legatura cu sinusurile. Milioane de organisme vii traiesc in simbioza in interiorul intestinului subtire, metabolismul lor necesitand energie.

Perturbarile in Intestin Subtire sunt adesea corelate cu o microflora patogena cronica cauzata de fermentatia hranei in intestin si alterarea florei existente acolo. Cauza originala este adesea un dezechilibru acid-alcalin in corp, medicamente precum antibiotice si laxative, hrana neadecvata, toxicitate si stres psihologic. Perturbarile pe Intestin Subtire sunt deseori cauza pentru problemele cronice la urechi cum ar fi tinitus.

Boli si simptome:

 • sinuzite, dureri de dinti, infectii ale dintilor
 • dureri repetitive in umeri si coate
 • reumatism
 • disfunctii pulmonare
 • probleme functionale ale stomacului (hiper/hipo aciditate)
 • dureri abdomniale
 • febra care revine periodic
 • perturbari ale functionarii pancreasului
 • afectiuni ale pielii
 • prostatite
 • probleme ale uterului
 • tinitus
 • infectii ale urechii, dureri in ureche

Meridianul Intestin Subtire este meridianul bucuriei, starea de bucurie fiind in stransa legatura cu buna functionare a acestui meridian.

Emotii negative:

 • suparare
 • amaraciune
 • suferinta

Afirmatii vindecatoare:

 • “Sunt plin de bucurie!”
 • “A trai este minunat!”

Adaptare de pe:  http://xingshenzhuang.ro/meridiane-si-fascii/

2 gânduri despre „Despre legatura dintre meridianele energetice din acupunctura si fasciile musculare din organism !

 1. multumesc cristi pt. art. interesante;sper ca in curand sa pot participa la cursurile bowen..am aflat de voii de la un bun prieten terapeut de la cluj;intre timp mai astept info….multumesc inca o data

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s