Posibile explicatii despre cum functioneaza Bowtech !

Tom Bowen a creat aceasta tehnica fara sa ne transmita teoria functionarii acesteia. Astfel medicii si cercetatori din domeniul medical care au constatat rezultatele uimitoare ale tratamentelor au inceput sa caute raspunsuri teoretice cu privire la functionarea evidenta a procedurilor. Momentan exista cateva
teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen.

Una dintre acestea, sugereaza ca „miscarile” Bowen stimuleaza proprioreceptorii si fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta incurajeaza organismul sa se re-echilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate. Proprioreceptorii asigura perceptia asupra pozitiei si miscarii corpului, si se gasesc in tesutul conjunctiv, muschi, tendoane, ligamente si fascie.

Un anumit tip de receptor si in particular nociceptorul,
joaca un rol foarte important in eficienta tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt in mod special sensibili la stimulii agresivi, care afecteaza, sau au potential de a afecta tesuturile. Acestia se numesc uneori si receptori de durere, dar acest termen este inselator, deoarece durerea este interpretata la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasati in aproape toate tesuturile corpului, dar sunt foarte numerosi in fascie, o membrana de tesut fibros care infasoara, inconjoara, sustine si ridica muschii, tesuturile si organele corpului. Fascia creaza un spatiu intre fiecare grup de muschi, muschi individuali si fibre individuale, pana la nivel microscopic, permitand o miscare optima si sanatoasa a fluidelor catre toti muschii si toate articulatiile corpului.

Cand apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractura a degetului de la picior, nociceptorii transmit un raspuns reflex, cu 70-120 metri/secunda, de-a lungul fibrei aferente, pana la thalamus, localizat in creier. Aceasta informatie este mai apoi prelucrata de cortex si ulterior transmisa inapoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a incepe procesul de vindecare, prin contractarea muschilor si inceperea procesului inflamator in zona.

Daca durerea persista o lunga perioada de timp, fascia ramane contractata spre a proteja zona dureroasa, cauzand astfel disfunctii sau restrictii de miscare ale tesuturilor inconjuratoare. Chiar dupa ce osul s-a vindecat, continuam sa schiopatam, deoarece fascia restrictioneaza miscarile si continua sa-si pastreze
forma.

Cu fiecare miscare Bowen, fascia este angrenata si „deranjata” pentru scurt timp, dar nu este deplasata prin forta. Cand aderenta fasciei este diminuata iar tesutul conjunctiv cicatrizat se inmoaie si se contracta, fascia isi reduce contractia. Structurile musculo-scheletale devin capabile sa-si mareasca capacitatea de miscare si sa-si foloseasca tot potentialul de forta si in plus, nervii, vasele de sange si nodurile limfatice situate in aceste tesuturi relaxate, functioneaza optim.

Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv, realizate de miscarile Bowen de mica intensitate, nociceptorii aflati in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscand aceasta informatie, initiaza procesul de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru inlaturarea inflamatiei si relaxarea fibrelor musculare si a tesutului conjunctiv.

EXPLICATIE ALTERNATIVA
Miscarile Bowen activeaza urmatoarele mecanisme de auto-vindecare:

Reflexul de contractie – majoritatea miscarilor se realizeaza la origine, pe
insertia sau pe corpul muschilor, unde sunt localizati receptorii celulelor
Golgi, informand sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau
contractia tesutului musculotendinos. Acesti receptori sunt stimulati in timpul
miscarilor de „solicitare” si „rolare” ale tehnicii Bowen. In cazul unui circuit
durere – muschi – spasm, putem intrerupe acest cerc vicios prin schimbarea
stimulilor primiti de sistemul nervos.

Proprioreceptorii articulatiilor – toate miscarile executate in jurul unei articulatii afecteaza direct articulatia, capsula si ligamentele, care sunt puternic
inervate cu proprioreceptori. Si in acest caz, stimulii vor fi primiti de catre
sistemul nervos, invitand la normalizarea functionarii articulatiei, fara a fi
nevoie de o manipulare in forta.

Fascia – fiecare miscare Bowen este efectuata la nivelul superficial al fasciei si afecteaza relatia dintre fascie si nervii, muschii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joaca un rol important in coordonarea musculara, aliniamentul postural si integritatea structurala si functionala. In urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate in mod negativ, deoarece fascia va deveni rigida, contractata, torsionata si deshidratata, asa cum demonstreaza lucrarile Idei Rolf si a multor altor osteopati. Ca rezultat direct al unei sedinte Bowen, se observa adesea slabirea aderentei, inmuierea tesutului afectat si imbunatatirea posturii si a mobilitatii, fara mobilizare fortata sau intindere.

Re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ – se pare ca Tehnica Bowen are cel mai important si profund efect in aceasta zona, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. SNV controleaza peste 80% din functiile corpului si este foarte susceptibil la factorii externi de stress. Majoritatea oamenilor, traiesc astazi intr-o constanta stare de stress si hipestimulare simpatica a SNV. Vindecarea are loc atunci cand SNV trece de la dominanta simpatica la cea parasimpatica.
Tehnica Bowen activeaza, ca un catalizator pentru aceasta schimbare; in timpul
sedintelor, pacientii adesea adorm sau cad intr-o stare de profunda relaxare,
auzindu-se cu putere peristaltismul. Aceasta indica trecerea catre dominanta
parasimpatica, cu reducerea stressului la nivel profund. Aceasta poate explica
de ce, doar dupa cateva sedinte Bowen, se reactiveaza frecvent procesul de
insanatosire, atunci cand convalescenta in urma traumelor, bolilor sau
interventilor chirurgicale stagneaza, sau se afla in stadiu de platou.

Punctele Trigger – multe din miscarile Bowen se suprapun sau coincid cu
localizarea punctelor Trigger. Prin echilibrarea acestor puncte Trigger, se
inlatura senzatia de durere si se amelioreaza mobilitatea articulatiilor si
co-ordonarea musculara.

Punctele de acupunctura si meridianele – majoritatea miscarilor se suprapun peste punctele de acupunctura, iar unele traverseaza chiar doua sau trei meridiane dintr-o data.
Practicienii de acupunctura au corelat indicatiile si efectele miscarilor Bowen
cu punctele corespondente din acupunctura. Acestia au comentat si asupra
schimbarii imediate a pulsului de acupunctura, ca raspuns la miscari si
proceduri. Suprapunerea acestor doua sisteme ar putea explica componenta
energetica extrem de puternica a tehnicii si efectul sau asupra organelor
interne.

Memoria celulara – oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari
specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” si reinstalarea parametrilor unei stari
anterioare de bine si echilibru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s